Online KRESZ teszt

Lépj be az oldalra és töltsd ki online KRESZ tesztünket!

Bejelentkezés

Címlap

Eü. vizsgakérdések

 

Vissza a kezdő oldalra
 

A közúti járművezető jelöltek elsősegélynyújtás vizsgájának tételsora

 

(Az 1/2000. számú MVK–OMSZ szabályzat 2. sz. melléklete)

A vizsgán valamennyi (75) tételnek a jelöltek rendelkezésére kell állnia.
A tételek külön - külön lapra sokszorosítandók.
A lap egyik oldalán a tétel száma és szövege szerepeljen.
A hátoldalak egyformák és jelöletlenek legyenek.

1.

Ön közúti balesetet észlel. Az egyik gépkocsiban egy nem beszélő, nem mozgó, szemeit csukva tartó sérültet talál, ülő testhelyzetben a bal első ülésen.

2.

Egy favágó láncfűrésze munka közben "megugrott" és lábszárába vágott. A roncsolt sebből erős vérzés indult meg. A vér élénkpiros színű, lüktetve, spriccelve ürül a sebből.

3.

Barátja autószerelés közben, a gépkocsi hűtőjének zárósapkáját lecsavarta. A forró fagyálló /hűtővíz/ arcára, fedetlen mellkasára fröccsent.

4.

Irodába érve földön fekvő, nem mozgó, nem beszélő személyt talál, mellette üres gyógyszeres dobozok és búcsúlevél látható.

5.

A szomszédja a garázsban, zárt ajtók mögött, járó motorral szerelte autóját. Földön fekve, csukott szemmel találja.

6.

Fiatal nő - öngyilkossági szándékból - pohárnyi háztartási hypo-t ivott.

7.

Lego építővel játszó kisgyermek hirtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit hörgő, sípoló hangjelenség kíséri.

8.

Havas úton társa elesett, jobb alkarja deformált, mozgatni nem tudja, igen erős fájdalmat panaszol.

9.

rsa futás közben rosszul lépett, bal lábában hirtelen erős fájdalmat érez.. Rövid pihentetés után jelentős duzzanat keletkezett bokájában és a fellépő heves fájdalom miatt már nem tudja végtagját terhelni.

10.

A fáról gyümölcsöt szedő gyermek leesett, bal füléből vér szivárog. Nem emlékszik, hogy mi történt vele.

11.

Családtagja ablaktisztás közben létráról leesett, azóta dereka fáj, lábait mozgatni nem tudja.

12.

Kalapálás közben munkatársa szemébe fémszilánk pattant.

13.

Takarítás közben sósav fröccsent a szemébe.

14.

Együtt ebédel munkatársával, közben beszélgetnek. Társa hirtelen nyakához kap, láthatóan nem kap levegőt, hangot adni nem tud.

15.

Áthívják a szomszédba, ahol az egyik felnőtt ablaküvegbe esett. Állva találja a sérültet, akinek alkarján erősen vérző, vágott sebet lát. A vér élénkpiros színű, lüktetve távozik.

16.

Szomszédja ijedten rohan át Önhöz, mert 10 éves gyermeke, véletlenül, ivott a háztartási sósavból.

17.

Munkatársának spontán vérezni kezdett az orra.

18.

Karambol során berobbant a szélvédő. A gépkocsivezető szemébe üvegszilánk fúródott.

19.

Kerékpártúrán társa árokba borul, az esést követően bal könyöke duzzadt, deformált, fájdalmas.

20.

Elektromos zárlat miatt a személygépkocsi kigyulladt, oltás közben a gépkocsivezető mindkét alkarja megégett. Szomszédja betegellátás közben segítő szándékkal megjelenik, kezében tejföllel, illetve étolajjal.

21.

Utcai verekedés során egy járókelőt késsel megsebesítettek. Ön érkezik a helyszínre elsőként. A sérült nyakán tátongó, vágott sebet lát. A sérülés mélyéről az élénkpiros vér, nagy sugárban spriccel.

22.

Szomszédja ijedten szalad át Önhöz. Elmondja, hogy hazatérve feleségét az ágyon fekve találta, mellette búcsúlevél, gyógyszeres fiolák. Szólításra nemválaszol, légzőmozgást nem észlel, a nyaki ütőér lüktetése tapintható.

23.

Baleset helyszínén a motoros a földön fekszik, hiába szólítják, rázzák meg a vállát, nem reagál. Fején lévő bukósisak alól hányadék szivárog.

24.

Gyalogost gázoltak el. A sérült a földön fekszik, hiába szólítják, rázzák meg a vállát, nem reagál. A jobb combja duzzadt, deformált.

25.

A gépkocsiban Ön mellett ülő munkatársa hirtelen az ülésről lecsúszik, mind a négy végtagjában, illetve egész testében görcsös izomrángást észlel.

26.

Közúti baleset során motorkerékpárost talál az úttesten mozdulatlanul, fején bukósisak.

27.

Szomszédja ablaktisztítás közben megcsúszott, ablaküvegbe esett. Arca sápadt, verejtékes, erősen vérző alkarjából az élénkpiros vér lüktetve ürül.

28.

Úton közlekedve tartálykocsit talál árokba borulva, rajta borostyánsárga tábla különböző számokkal. A sérült tartályból folyadék szivárog. A kamion vezetője a járműből kiesett, az úttesten mozdulatlanul fekszik, ruházata, látszólag, nem szennyezett.

29.

Lovaskocsi hajtója és utasa a bakról leesett. Egyikük az úttesten fekszik, bal combja rendellenes helyzetben kifordulva. A másik sérült ingerekre nem reagál, lehelete alkohol szagú.

30.

Ismerőse a saját garázsában, zárt ajtó mellett gépkocsiját javította. Az ablakon benézve látja, hogy arccal a műszerfalra bukva ül a járműben, amelynek motorja jár.

31.

Építkezésen az állás leszakadt. A rajta dolgozók közül az egyik munkás a hátára esett, mozdulatlan, a feltett kérdésekre nem válaszol. Félő, hogy a több méter magas állvány összedől.

32.

Építkezésen az állás leszakadt. A rajta dolgozók közül az egyik munkás leesett, bal alkarja fájdalmas, deformált, bőrét a látható csontvég átszúrta, a vérzés szivárgó jellegű.

33.

5 éves gyermek - játék közben - forró vízbe nyúlt, bal karján bőrpír, illetve hólyagok láthatóak.

34.

Egy motoros Ön előtt haladva felbukik, bal lábszárának középső harmada duzzadt, deformált, fájdalmas.

35.

Vendége jégre lépve megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, fájdalmas.

36.

Buszon állva utazó, kapaszkodó személy hirtelen fékezést követően bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, mozgatni nem tudja.

37.

Személygépkocsi utasát a roncsba beszorulva találja. Szeme nyitva, segítséget kér. Bal alkarján lévő roncsolt sebből bő, folyamatosan áramló vérzés látható.

38.

Gépkocsivezetés közben egy 56 éves férfi hirtelen nagyon erős mellkasi fájdalmat érez, verejtékezik. Elmondása szerint ismert szívbeteg.

39.

Szomszédját napok óta nem látták, majd rátörték a lakás ajtaját. Földön fekve találják. Öngyilkossági szándékát korábban már többször hangoztatta.

40.

Ismeretlen személy gépkocsi utasaként sérült. A roncsokba beszorulva ül, a hajas fejbőrén lévő seb erősen vérzik.

41.

Baleset helyszínére érkezve úttesten fekvő sérültet talál. Szemtanúk szerint személygépkocsi gázolta el.

42.

Tehergépkocsival motor ütközött. A földön fekvő motoros szemei nyitva vannak, mindkét lábszára deformált.

43.

Az összetört személygépkocsi vezetőülésében talált sérültnél nem észlel légzést.

44.

Autóban utazó társa szendvicset fogyaszt, hirtelen fékezés követően fulladozni kezd, majd bőre kékes színűvé válik, levegőért kapkod.

45.

A sérült csuklóját autószerelés közben szakította fel éles lemez. A helyszínre érkezve erős, lüktető vérzést észlel a sebből.

46.

Idős hozzátartozójának bal lábszárából bőséges vérzés indult meg. A vér sötét színű és egyenletesen folyik.

47.

Sápadt személyt talál az úttest szélén ülve, az árokban egy összetört segédmotor-kerékpár fekszik. Nem emlékszik rá, hogy mi történt vele.

48.

Személygépkocsival közlekedik. Az Ön előtt haladó kerékpáros felbukik, homlokán szivárgó vérzést lát, vállát fájdítja, karját mozdítani nem tudja.

49.

Személygépkocsi fának ütközött. A jobb első ülésben lévő sérült légvételre fokozódó, mellkasi fájdalomra panaszkodik.

50.

Baleset történt, a gépkocsivezető megsérült. Jól látható, hogy egyik füléből vér szivárog, lehelete erősen alkoholszagú.

51.

Közúti baleset történt. Az összetört gépkocsiból való kijutás közben a sérült kezére és arcára akkumulátorsav folyt.

52.

Egy buszmegállóban várakozva, összecsukló személyt lát. A jelenlévők a padra ültetik.

53.

Kerékpáros a lejtős úton közlekedve a járdaszegélynek ütközött. A fejét ütötte meg. A történtekre nem emlékszik, homlokán diónyi duzzanatot lát.

54.

Oszlopnak ütközött személygépkocsiban a kormányra borulva sérültet talál. Bal halántéka táján szivárgó vérzést észlel, szólításra nem válaszol.

55.

Az ön előtt haladó személygépkocsi defektet kap, az árokba hajtva felborul. Szólításra egy férfi és egy női hang válaszol. Az ajtók nyithatók, mindketten saját erejükből kiszállnak. A férfinek látható sérülése, nincs. A hölgy mindkét kezén számtalan horzsolás, szivárgó vérzéssel, a jobb füléből vér ürül.

56.

Egy építkezésen szerelők dolgoznak. A szomszéd helyiségből tompa puffanás hallatszik. Belépve látja, hogy az egyik szerelő, a földön fekszik, egyik kezében csavarhúzó. Mellette falból kilógó konnektor.

57.

Az üzletben sorban álló idős nő elsápad, összecsuklik, de néhány vásárló egy rekeszre leülteti és úgy tartja.

58.

Egy közlekedési baleset helyszínén két sérültet talál. Egy középiskolás korú fiú szerint az egyik sérült nem lélegzik, a másik eszméletlen.

59.

Egy baleseti helyszínen három sérültet talál. A gépkocsivezető a kormányra borulva fekszik, a mellette ülő sérült nehézlégzésre panaszkodik, nekiesett a műszerfalnak. A harmadik sérült a hátsó ülésen fekszik, bal combja erősen fájdalmas, duzzadt.

60.

Munkatársa nekiesett az üvegajtónak, bal csuklója erősen lüktetve vérzik. A helyiségben tartózkodók zsineggel próbálják felkarját "elkötni".

61.

Segédmotoros bukott, bukósisakot nem viselt. Orrából és bal füléből szivárgó vérzést észlel. Zavartan, összefüggéstelenül beszél.

62.

Egy gyermek kerékpárral elesett. Esés közben a kormány befordulva ütötte meg a hasát, amely feszül és fáj.

63.

Egy szomszéd gyermek fáról esett le. Esés közben egy faág a hasát nagyon megütötte. Bőre sápadt, verejtékes, viselkedése feltűnően csendes.

64.

Egy kerékpáros elesett, alkarja duzzadt, törött csontvég áll ki a sebből.

65.

Karambol során kigyullad a gépkocsi. A fájdalomról panaszkodó sérült mindkét alkarján hólyagokat lát.

66.

Autósboltban az egyik vásárló megcsúszott és üvegajtónak esett. Az üveget kitörte, jobb könyökhajlatából vérzik. A vérzés erős, a vér színe sötét. Csuklójára nyomókötést helyeztek fel.

67.

Szórakozóhely mellékhelyiségében egy mozdulatlanul fekvő fiatalt talál. Egyik könyökhajlatában számtalan szúrásnyom, másik kezében fecskendő.

68.

Az autóbusz hirtelen fékezett. Az egyik álló utas nekiesett a fém kapaszkodónak. Mellkasa sérült, légvételkor szúró fájdalmat jelez.

69.

Kerékpárost gázolt el egy személygépkocsi. Hasát fájlalja, szomjúságról panaszkodik, segítséget kér, haza akar menni.

70.

A gépkocsi üzemanyaga kifogyott. A szomszédja segít egy kannából, gumicsővel, benzint átfejteni, miközben a segítő véletlenül benzint nyel.

71.

Baleset helyszínére érkezve utasával együtt kiszállnak, hogy segítsenek. A látványtól utasa rosszul lesz, összeesik, földön fekve marad.

72.

A gépkocsija becsapódó ajtaja utasának fejét sebesíti meg. A homlok bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatosan, sötétvörös színű vér ürül.

73.

Váróteremben lévő idős ember rosszullétre panaszkodik. Elmondása szerint cukorbeteg, cukros vizet kér. Amikorra a cukros folyadék megérkezik, a padon fekszik, de nem mozdul, szólításra nem válaszol.

74.

Személygépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült a járdaszegélyre esett, hátát fájlalja, bal alsó végtagja zsibbad.

75.

Gyalogost gázoltak. A sérült kb. egy percig feküdt mozdulatlanul az úttesten, majd felült. Bal füléből vér ürül.